#minäpysynkotona – Koronavirus tarttuu

Koronavirus rantautuu Suomeen täydellä voimalla, näin meidän on uskominen. Muun väittäminen on ongelmien maton alle lakaisemista ja turhaa vähättelyä. Näkemykset maailmalta tukevat tätä väitettä, epäselvää on vain aikataulu. Taudin leviämisen mallinnukset tosin meille kertovat, että olemme Ruotsia ja Norjaa noin viikon jäljessä.

Kyse ei ole kausi-influenssasta, vaikka sitä monet asiantuntijat ovat meille viikkotolkulla toitottaneet. Ei ole, koska siihen ei ole rokotetta. Oireet ovat toki samat, mutta tappavuus eri.

Suomen viranomaisten suhtautuminen asian uutisointiin on minua ihmetyttänyt. Ymmärrän kyllä, että paniikkia on turha lietsoa, mutta vaikuttaa epä-älykkäältä toitottaa kausi-influenssan kaltaisesta taudista, kun muualla maailmassa laitetaan miljoonakaupunkeja kiinni ja uutisoidaan tuhansista kuolleista tartunnansaaneista.

Maailma on siinä mielessä muuttunut, että tiedottaminen globaaleissa pandemioissa on myös globaalia. Jokainen voi omasta kännykästään, kotikoneeltaan tai tabletilta seurata reaaliajassa taudin leviämisen kulkua ja vakavuutta.

Vahingollista vääränlainen uutisointi on myös siksi, että kovinkaan monella suomalaisella ei ole oikeaa kuvaa oikeasta kausi-influenssasta. Se sekoitetaan ihmisten mielissä usein tavalliseen flunssaan, joka tulee joka kevät. Ihmiset käyvät töissä, lapset laitetaan tarhaan tai käyvät koulussa nokka vuotaen. Näin me suomalaiset toimimme flunssassa.

Olen huolissani Suomen valmistautumisesta tämän pandemian vastaanottamiseen. Meidän terveydenhuollon järjestelmät eivät ole valmiina suuren pandemian hoitoon. En vetoa mihinkään tutkimuksiin asiasta, vaan ihan näppituntumalta, kuntapoliitikkona sanon sen julki.

Miten ihmeessä asia voisi olla toisin, kun emme meinaa selvitä päivittäisistä terveydenhuollon ongelmista, lääkäripula on jatkuva ja muu henkilöstö valittaa työuupumusta. Kun rokotetta ei ole, myös terveydenhuollon henkilöstöä sairastuu itse tautiin ja osa on karanteenissa. Tämä koskee takuuvarmasti sairaaloita, ensihoitoa ja pelastusta. Resurssit ovat mitoitettu ihan arkipäivän toimintaa varten.

Koronavirusta ei selätetä hihaan yskimällä tai käsiä pesemällä. Jos näin olisi, olisivat Kiina ja Italia taudin jo selättäneet. Tehokkain keino välttyä taudilta ja sen levittämiseltä on pysyä kotona. Tämä koskee meitä kaikkia. Pitää muistaa, että taudin kantajat ovat 80% lieväoireisia, eli et välttämättä edes tiedä sairastavasi vakavaa tautia.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin mukaan jopa 70 prosenttia Saksan väestöstä saa koronavirustartunnan. Vaikka Merkel on monissa pahoissa paikoissa ollut, on hänen lausuntonsa ehkä hänen poliittisen uransa rohkein. Tietäähän se toteutuessaan monta miljoonaa saksalaista tartunnansaajaa ja tuhansittain menehtyneitä.

Suomen pääministeri Sanna Marin mukaan Suomi ottaa toimissaan huomioon Suomen kokonaisedun. Kuuntelijalle tämä väkisinkin herättää kysymyksen. Mennäänkö ihmiset vai talous edellä, kun kokonaisedusta päätetään? Mitataanko kokonaisetu euroina vai ihmishenkinä.

Suomen pitäisi toimia nyt mielestäni enemmän kuin vähemmän. Kaipaan jopa ylireagointia. Jos emme tee paljon, niin viikon päästä hylsyt ovat sylissä. Tautia pitää olla viikko edellä, ei jäljessä. Suomen hallitusta koetellaan nyt ihan eri tavalla, kuin Sotesopassa tai kiistassa Postin työehtosopimuksen sisällöstä. Kaipaan johtamista, en reagointia jälkikäteen.

Ongelma on suuri, eikä asiat tietenkään ratkea pelkästään hallinnollisilla päätöksillä. Uskon, että valtioneuvosto hoitaa oman osansa, vaikka päätöksillä alkaa olla kiire. Jotta selviäisimme mahdollisimman vähäisillä vaurioilla Suomessa, on meidän jokaisen hoidettava oma ruutumme kunnolla. Pestävä kätemme, yskittävä hihaan ja suojattava itsemme. Ja ennen kaikkea liikuttava kodin ulkopuolella mahdollisimman vähän.

#minäpysynkotona