Tarvitsemme koronarokotteesta oikeata tietoa

Ensimmäiset suomalaiset ovat saaneet koronarokotteen, ja valoa tunnelinpäässä näyttäisi vihdoin olevan. Pelko huomisesta väistyy, ja usko tulevaisuuteen palaa. Mutta millaisen rokotteen olemme saaneet?

Rokotetta on odotettu ja pelätty yhtä aikaa. Ristiriitaista ja osittain väärää tietoa sen tehosta ja mahdollisista sivuvaikutuksista on ollut niin sosiaalisessa mediassa kuin muualla viestimissä. Eikä lääkkeen ennätysnopea kehittäminen ole luottamusta ainakaan lisännyt.

THL on omilla sivuillaan sanonut asian näin: ”Koronarokotuksilla pyritään Suomessa ensisijaisesti estämään koronaviruksen aiheuttamaa tautitaakkaa eli vakavia tautitapauksia, ennenaikaisia kuolemia ja elinvuosien menetystä sekä ylläpitämään terveydenhuollon kantokykyä.”

Tietysti on merkityksellistä, että tauti ei saa pahimpia muotojaan, potilaat selviävät taudista pienin oirein, eikä tauti johda enää turhiin kuolemantapauksiin.

Mutta yhtä merkityksellistä on se, että rokotteella ei varmuudella saada suojaa itse tautia vastaan. Asia kuulemma tarkentuu tutkimustiedon karttuessa.

Eli vaikka olet ottanut rokotteen,

  1. voit edelleen saada tartunnan itse tautiin
  2. voit tartuttaa sen muihin ihmisiin, potilaisiin, perheenjäseniin
  3. immuniteetin saat vasta taudin sairastamisen kautta

Yle uutisoi 27.12 https://yle.fi/uutiset/3-11715468 sairaanhoitajasta, joka oli juuri saanut koronarokotteen ja joka kertoi, ”tuntuu, että työssäkin helpottaa. Sen jälkeen voisi ainakin toivoa, että ei sairasta koronaa. Kyllä tämä on iso juttu.”

Jos sairaanhoitajalla on se käsitys, että tartunta voidaan estää rokotteella, voi sama luulo tai toive olla myös jollakin toisella.

Minun mielestäni rokotteesta ja sen vaikutuksista onkin liikkeellä liikaa ristiriitaista tietoa, jota ei viranomaisten taholta tarpeeksi rivakasti torjuta. Jos rokote ei anna immuniteettia, se pitää selkeästi kertoa, koska sillä on vaikutusta ihmisten käyttäytymiseen.

  1. Sairaanhoitajan on jatkossakin suojattava itsensä hyvin, jotta ei vie tautia kotiin
  2. Matkustusrajoitukset säilyvät, koska kaikki voivat edelleen levittää tautia
  3. Riskiryhmiä pitää edelleen suojella
  4. Maskien käyttöä ja turvaetäisyyksiä jatketaan

Ja kaikki tämä suojaaminen voidaan lopettaa vasta sen jälkeen, kun riskiryhmät ja muut halukkaat ovat rokotteen saaneet. Ei ennen sitä. Koska sen jälkeen voidaan luopua varotoimista, ja tauti leviää koko populaatioon ja saamme laumaimmuniteetin.

Muistissa on vielä hyvin viime kevään ohjeistukset liittyen kasvomaskeihin, joita ei muka tarvittu, koska niitä ei ollut. Mutta paniikissa niitä silti ostettiin jopa Tiina Jylhältä. Ja nyt emme voi elää ilman niitä.

Suomalaiset eivät ole hölmöjä, eivätkä lapsia. Kaipaamme rehellistä ja peittelemätöntä tiedottamista koronasta ja rokotteesta. Tietoa ei tarvitse kaunistella, eikä jakaa pieninä kerta-annoksina, vaillinainen tiedotus vain lisää turhia pelkoja. Kun tietoon voi luottaa, kestämme mitä tahansa.

Mainittakoon, että tällä kirjoituksella en halua ottaa kantaa siihen, että kenen tämä rokete pitäisi ottaa tai jättää ottamatta. Itse sen otan, kun vuoronumeroni sen sallii.