Kuka tarvitsee kovapalkkaista kaupunginhallituksen puheenjohtajaa?

Kouvolan Sanomien toimittaja Johanna Värjä kirjoitti, että Kouvolan kaupunginvaltuuston kokous oli farssi ja hulabaloo. Toimittaja Värjä kirjoitti, että valtuuston kokous osoitti, että kokoomus ajoi kaksilla rattailla. Näin asia ei ollut, vaan nostimme esiin asioita, jotka ovat meidän mielestämme edelleen väärin. Siksi niistä oli äänestettävä. Tämä on oleellinen osa demokratiaa.

Kokoomusta voi yrittää syyllistää, mutta tässäkin asiassa kannattaa muistaa, että kun toista osoittaa sormellaan, niin kolme sormea osoittaa itseä.

Meillä kaikilla varmasti on muistissa, kuinka Kouvolan Veden hallituksen jäsenen valintaa äänestelytettiin eri päätöksentekoelimissä useita eri kertoja, kunnes saatiin poliittisesti sopiva ratkaisu asiaan. Asian asiallinen käsittely ja omistajan etu oli unohtunut aikapäivää sitten. Aikaa ja rahaa paloi siinä farssissa todella paljon.

Lisäksi, jos demarit ja keskusta olisivat edellisellä valtuustokaudella pysyneet aiemmin sovittujen asioiden takana, olisi Ratamokeskus ollut valmiina jo kaksi vuotta ja pysyviä rakenteellisia uudistuksia ja säästöjä olisi saatu aikaan jo neljä vuotta sitten useilla miljoonilla euroilla.

Edellä mainituissa tapahtumissa kokoluokka ja vaikutus ihmisten arkeen on erilainen. Toinen asia aiheutti pahennusta valtuuston kokouksessa, toinen veronkorotuksen.

Kokoomus on yhtä johdonmukaisesti vastustanut omien palkkioiden nostoa, kaupunginhallituksen puheenjohtajan kokoaikaisuutta tai veroäyrin korotusta, kuin Jokirannan keskusta ja Helmisen demarit ovat niitä ajaneet omilla tahoillaan.

Kokoomus ei siis kääntänyt takkiaan vastustaessaan kaupunginhallituksen puheenjohtajan kokoaikaisuutta, vaan toimi äänestäjilleen antamansa lupauksen ja saamansa mandaatin tuella. Huomattavaa on, että saimme asian taakse jäseniä lähes jokaisesta valtuustoryhmästä.

En myöskään hyväksy, että Kokoomuksen valtuustoryhmän jäseneen, Birgit Koskelaan kohdistuu arvostelua hänen sanottuaan, että kaupunginhallituksen puheenjohtajan ei tarvitse osallistua ihan jokaiseen kissanristiäisten kättelytilaisuuteen. Asia ei ole Kokoomuksen keksimä tai lanseeraama, kyllä siitä on tullut palautetta ihan turuilta ja toreilta.

Kouvolan kaupunki tarvitsee laaja-alaisempaa yhteistyötä valtuustoryhmien kesken. Mutta sitä on turha odottaa, jos valmistelua tehdään Kokoomukselta salassa. Kokoomus pitää saada mukaan valmisteluun, ei pelkästään kannattamaan arkaluontoisten asioiden eteenpäin viemistä.

Jos Kokoomuksen suurin synti on tällä valtuustokaudella se, että vastustimme uuden palkkioviran perustamista toistamiseen, niin olkoon niin. Me kestämme sen. Meidän mielestämme oli oikein valtuustoryhmänä vastustaa asiaa, kun asia oli esillä.

Uskomme, että kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävänhoitoon nykyinen järjestelmä tai mahdollinen puolipäiväisyys riittävät oikein mainiosti. Meillä on asiasta ihan riittävästi kokemusperäistä tietoa.

Kokoomus on edelleen valmis kehittämään Kouvolaa ja tekemään yhteistyötä kaikkien valtuustoryhmien kanssa, mutta emme edelleenkään tee sitä hinnalla millä hyvänsä. Emme hyväksy systemaattista kulujen nostoa samalla, kun kaupungin vastuut pienenevät ja tulot ja menot ovat epätasapainossa. Se ei ole oikein.