Aikalisä kouluverkko- ja päiväkotikeskusteluun

Kouvolan kouluverkko- ja päiväkotikeskustelussa on omalaatuista se, että keskustelua käydään, vaikka varsinainen päätöksentekijä, kaupunginvaltuusto, ei ole millään tavalla linjannut tai ilmaissut tahtoaan siitä, millaisen kouluverkon se haluaa Kouvolassa olevan tai millä periaatteilla päivähoitopalvelut halutaan järjestettävän. Ainoa valtuuston tekemä linjaus on, että Kouvolan pitää olla lapsi- ja perheystävällinen kaupunki, mihin ainakin minun mielestäni nämä lakkautuspuuhat soveltuvat erittäin huonosti.Kuitenkin sivistystoimen johdon esittämät ja eteenpäin ajamat esitykset perustuvat siihen ”ikään kuin tietoon”, että kaupunginvaltuusto haluaa supistaa omaa koulu- ja päiväkotiverkkoaan sekä sen yhteydessä myös vähentää Kouvolan Mannerheimin lastensuojeluliitolta ostettavien päivähoitopaikkojen määrää. Valtuutettujen päätettäväksi kaiketi oletetaan jäävän vain se, mikä tai mitkä koulut ja mitkä päiväkodit lakkautetaan.

Koulu- ja päiväkotiverkko ei ole vain sivistystoimen talousraamiasia, vaan oleellisella tavalla kaupungin tulevaisuuteen vaikuttava asia, sillä Kouvolan ykkösongelma on työikäisen väestön eli veronmaksajien asuminen kaupungin rajojen ulkopuolella. Eiköhän kaupunginvaltuustolta itseltään olisi kysyttävä, onko siltä todellakin mennyt usko tulevaisuuteen, vai haluaako se sittenkin katsoa, mihin suuntaan lupaavat tulevaisuuden signaalit tietä näyttävät. Käynnissä ja käynnistymässä on monellakin taholla toivomaamme kehityksen kierrettä. Myös VR:n uunituoreet ratalinjaukset ovat meille edullisia. Kouvola ja Tampere ovat niissä myös tulevaisuudessa kaksi valtakunnan tärkeintä risteysasemaa. Henkilömäärät ovat jo nyt lisääntyneet junayhteyksien nopeutumisen myötä Helsingistä tänne suuntautuvalla radalla 20 %. Olisikohan myös tätä syytä aktiivisesti ryhtyä hyödyntämään markkinoimalla edullisen asumisen Kouvolaa Lahden ja Helsingin suunnassa työssä kävijöille. Reilun tunnin matka Helsinkiin ei ole enää työmatkanakaan paljon. Miten istuu tulevaisuuden koulu- ja päiväkotiverkko tällaisiin tulevaisuuden kaavailuihin. Onko esimerkiksi näitä asioita edes pohdittu?

Ennen kuin mopo lopullisesti karkaa käsistä, on peli nyt puhallettava poikki ja keskusteltava kouluverkko- ja päiväkotiasia perusteellisesti valtuustotasolla. Käytännön toimiin ryhdyttäköön sen jälkeen, kun valtuusto on tahtonsa ilmaissut. Seuraava päätöksien tekemisen paikka on päätettäessä vuoden 2008 talousarviota. Siihen  asti niin  koulu- kuin päiväkotiverkko säilyköön entisellään.

1 comment

Kommentointi on suljettu.