Vaalirahoituksen vihreä vaikeus

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr) patistaa puolueita valvomaan itse, että niiden ehdokkaat eivät kierrä lakia vaalirahoitusilmoituksessaan. Kuulostaa ihan yksinkertaiselta ja saa tuntumaan asian sellaiselta, että nyt otetaan rikolliset kiinni. Braxin mielestä ainakin törkeimmistä rikkomuksista pitäisi seurata jokin rangaistus??? Niin varmaan, mutta onkohan ihan oikein puhua yleisesti törkeästä rikkomuksesta ja vaalirahoituksesta samaan aikaan?

Asia on varmaan ihan vilpitön, mutta kyllä vihreidenkin tulisi miettiä asiaa hieman tarkemmin. Yritykset tai muut tahot, jotka tukevat poliittista toimintaa harjoittavia yhdistyksiä, ovat todellakin harvassa. Yhdistyksille annettava tuki ei ole yrityksille vähennyskelpoista verotuksessa ja jos siitä tehdään vielä julkista, niin tuen antaminen vähenee varmasti. Tämä taas vähentää poliittisten yhdistysten toiminta mahdollisuuksia ja se taas demokratiaa.

Mikäli tarkoituksena on taata istuville kansanedustajille tai varakkaille ihmisille paremmat mahdollisuudet pärjätä vaaleissa, niin ymmärrän kyllä asian tärkeyden. On vaikeata kuvitella, että tavallinen palkansaaja, joita suurin osa ensikertalaisista ehdokkaista on, lähtevän vaalitaistoon ottamalla lainaa 60 000 € euroa omiin nimiinsä puolueen puolesta. Pienempi määrä riittää kyllä hyvään tulokseen, mutta ei tavoitteen täyttymiseen. Voin nimittäin kertoa, että vaalirahoituksen järjestäminen ei ole tälläkään hetkellä mikään helppo nakki toteuttaa.

Mikäli tarkoituksena on tehdä tällä tavalla asiasta tasapuolisempaa kaikille, niin kannattaisi miettiä uudelleen. Mitalin toinen puoli on tässäkin asiassa. Suomen eduskunnan hieno puoli on se, että siellä on kaikissa puolueissa ihmisiä eri väestö- ja tuloryhmistä. Lähes kaikilla on oikeasti mahdollisuus yrittää kansanedustajaksi, kun tukiyhdistykset voivat heitä nykyisellä tavalla tukea. Siis tukea tavallisia ihmisiä. Toinen mahdollisuus on se, että eduskuntaan on varaa yrittää vain varakkailla ihmisillä. En näe, että lopputulos olisi Suomelle parempi, en vaikka olen harras kokoomuslainen ja porvari.

Törkeät rikolliset kyllä voitaisiin ottaa edelleen kiinni, mutta uskon, että heitä on epäilyksistä huolimatta aika vähän kansanedustaja ehdokkaiden joukossa. Vaaliuurnilla tavataan, omilla- tai tukivaroilla…