Viinasen lakkoterveiset: Ylivoimaisesti tyhmintä ( Kauppalehden artikkeli)

Tiukasta säästölinjastaan tunnettu entinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen pitää lakkoilua nykyisessä taloustilanteessa järjettömänä.

– Kun velkataakka kasvaa toistakymmentä miljardia euroa vuodessa, varmaa on, että sitä ongelmaa ei ainakaan lakkoilemalla ratkaista.

Iiro Vinanen vertaa Kauppalehti Option haastattelussa nykytilannetta 1990-luvun alun lamaan ja löytää yllättäviä yhtäläisyyksiä. Hän muistelee, että laman alkaessa vuonna 1991 kuljetusala aloitti “poikkeuksellisen” pitkän lakon.

Viinasella ei ymmärrystä lakoille löydy. Hänen mielestään lakkoileminen on “ylivoimaisesti tyhmintä”, mitä nykyisessä taloustilanteessa voidaan tehdä.

– Mutta tätä se on, kun ay-johto pitää eduistaan kiinni ja kun koko muu joukko tulee sokeasti perässä, sivaltaa entinen valtiovarainministeri.

Viinasen omat lääkkeet taantumaa vastaan sisältävät vyönkiristyksiä. Viinanen ajoi lamalääkkeeksi jo 1990-luvun alussa sisäistä devalvaatiota, eikä hän ole luopunut ajatuksesta vieläkään.

– Nyt se pitäisi tehdä. Tarvitsemme käyttöömme kaikki ne keinot, joilla työvoimakustannuksia ja niiden sivukuluja saadaan painetuksi alas.

– Sen lisäksi tarvitaan kaikki muitakin konsteja, esimerkiksi tukipolitiikan tehokkaampaa kohdentamista. Samalla on panostettava sellaisiin innovatiivisiin projekteihin, jotka voivat poikia uutta vientituloa Suomeen.

Viinanen painottaa Kauppalehti Option haastattelussa myös, että suomalaisten työuria on pidennettävä.