Asevelvollisuudesta pidettävä kiinni

Risto Siilasmaan työryhmä esittää, että Suomessa voitaisiin siirtyä säästösyistä osittain neljän kuukauden asepalvelukseen. Rahaa varmaankin säästyisi, mutta miten kävisi uskottavan puolustuksen, eli sen mitä varten yleinen asevelvollisuus Suomessa ylipäätään on voimassa.

Vastaavanlainen kehitys on ollut käynnissä jo pidemmän aikaa muualla turvallisuussektorilla. Palolaitosten, poliisin ja hätäkeskusten toimenkuvaa on muutettu vastaaman paremmin tiukentuneen talouden asettamia haasteita. Roskakoriin on ajettu tapa, jossa voimavarat mitoitetaan vastaamaan olemassaolevia uhkia.

Luodaan siis ensin illuusio siitä, ettei nykyinen toimintamalli ole enää tarpeen. Sen jälkeen esitetään kustannustehokas malli, joka samalla romuttaa koko toiminnan järkevyyden.

Työryhmä on oiva väline näiden illuusioiden esittelyyn. Sehän ei päätä mitään, tekee vain esityksiä. Poliitikot sen jälkeen päättävät – ja myös vastaavat päätöksistään. Kaikki menee hyvin jos työryhmän kirjaamaton toive turvallisuusympäristömme muuttumattomuudesta toteutuu.

Mielestäni Suomi tarvitsee myös tulevaisuudessa uskottavan puolustuksen. Uskottava puolustus tarvitsee toteutuakseen uskottavan koulutuksen. Jos sotilaskoulutukseltamme häviää uskottavuus, niin ei sitä tarvita ollenkaan. Silloin ei ole myöskään suomalaisia rauhanturvaajia eikä suomalaisia puolustusvoimia. Uskottavuus pitäisi siinä tapauksessa hankkia kaksi kertaa kalliimmasta Natosta – ollaanko siihen valmiita?

Yritys muuttaa Suomen armeijan suorituskyky tämän vuosituhannen ”malli Kajanderiksi” on hyväuskoisuutta, joka ei perustu rehelliseen arvioon maailmasta, jossa tänä päivänä elämme. Vaikka uhkakuvat ovat muuttuneet paljonkin viimeisten 50 vuoden aikana, ovat ne silti olemassa.

2 comments

  1. Oikeassa olet! Koulutusta ei voi vähentää kuin ei myöskään kertausharjoituksia. Kävin aikanaan armeijan “pitkän kaavan mukaan” Kouvolassa SalpItPstossa. Olisin toki päässyt kotipaikkani Joensuun lähelle Kontiorantaan asevelvollisuutani suorittamaan, mutta halusin tuohon “herrasmiesaselajiin”. Ja se vuosi oli antoisaa ja kehittävää aikaa. Lisäksi minulla on ollut oikeus, velvollisuus ja kunnia osallistua usein kertausharjoituksiin. Ne ovat olleet todella järkeviä ja koulutuksellisesti antoisia. Nyt alkaa valitettavasti nostoväen portit kolkutella. Ikärasismiako? 😉

    Terveisin res. kapt. Ripa

  2. Minulle parempi malli nykyinen, jos vaihtoehto on NATO-sotilaat suomeen. Miks kaivaa verta nenästä, jos ollaan osattu toimia näin jo 65 vuotta?

Kommentointi on suljettu.