Lipposen kielikylpy

Ex- pääministeri Paavo Lipponen (sd)on katsonut tarpeelliseksi ottaa kantaa Ruotsinkielen asemasta käytävään keskusteluun. Hän lyttää tapansa mukaisesti asiasta hänen kanssaan eri mieltä olevan nykyisen pääministeri Mari Kiviniemen (kesk). En ole Kiviniemen kanssa aivan samaa mieltä Itä-Suomeen kohdennettavasta Venäjän kielen kokeilusta, koska mielestäni se olisi vain asiassa puoleen väliin jäämistä. Mielestäni Ruotsinkielen etuoikeudellisesta asemasta pitäisi luopua kokonaan.

Lipposen kanssa olen asioista taas täysin eri mieltä. On vaikea ymmärtää hänen ajatustaan siitä, että Ruotsin kielen pakko-opettelemisesta luopuminen olisi Suomenruotsalaisten kyykyttämistä. Lisäksi hänen mielestään Venäjän kielen tarjoaminen Itä-Suomeen Ruotsin kielen tilalle olisi alentavaa. Perusteluna hän esittää, että Suomen työmarkkinat ovat valtakunnalliset, osa pohjoismaisia työmarkkinoita.

Hyvä Herra Lipponen eikö nyt olisi aika lopettaa suomalaisten kyykyttäminen ja antaa meidän valita vapaasti millä kielillä haluamme kommunikoida maailmalla. Toiseksi, keskittyminen pohjoismaalaisiin työmarkkinoihin kuului 70-luvulle ja on siksi vain pala suomalaista historiaa.

Meidän tulisi suhtautua ilman tunteita ja avoimesti siihen mitä kieliä opiskelemme tulevaisuuden Suomessa. Maailma on muuttunut siitä kun Ruotsi oli meidän avain maailmalle. Miksi pienen Suomen kansan kannattaa opetella kieltä, jota puhuu jotakuinkin reilu kahdeksan miljoonaa ihmistä läntisessä naapurissa?

Valinnaisuus kielten opiskelussa on nykyaikaa sekä samalla motivaatiota lisäävä tekijä nuorisollemme. Meidän päättäjien tulisi vain nyt uskoa, että tässäkin asiassa nuorisomme on kykenevä itse tekemään päätökset omasta tulevaisuudestaan. Näkemystä maailman menosta saattaa olla jopa enemmän kuin meillä energiakriisin ja mustavalko TV-ajan kasvateilla.

1 comment

  1. Oma kokemus on, et itärajan takaa duunii löytyy suomalaisille, jos kielen osaa. Poikani halus opiskella venäjää yläasteella 2009, mut ei ollut tarjota opetusta

Kommentointi on suljettu.