Kunnallinen tapahtumanjärjestäjä

Kouvolan Sanomat uutisoi lauantain (30.10) lehdessään uudesta Tatu-työryhmästä.  Kaupungin kulttuuri- ja kirjastolautakunta haluaa ottaa lehden mukaan suuremman roolin kaupungin tapahtumatuotannossa. Lautakunnan puheenjohtajan Päivi Kossilan mukaan Tatu-ryhmä ei järjestä tapahtumia itse, mutta ottaa entistä enemmän kantaa. Kouvolan kulttuuritoimi voisi Kossilan mukaan silti olla osin järjestämisvastuussa.

Itse lehtiartikkeli oli niin sekava, että sitä lukiessa ei saanut selvää vastuista edes toiminnan alkuvaiheessa. Kuka vastaa tapahtumista ja kuka järjestää?  Ainoa ajatus joka tuli selväksi artikkelista oli, että nykyiseen toimintamalliin ei olla tyytyväisiä. Eri mieltä olen kuitenkin siitä, että ongelmat poistuisivat luottamusmiehiä lisäämällä. ”Mitä useampi kokki, sitä suolaisempi soppa” käy toteen tässäkin tapauksessa.

Tiedän, että uudessa toimikunnassa on jäseniä, joilla on enemmän tapahtumien järjestämisestä kokemusta kuin koko Kouvolan kulttuuritoimella. Silti olen sitä mieltä, että valtuutetun paikka ei ole operatiivisissa toimissa, vaan ainoastaan päätöksenteossa.

En pidä koko ajatuksesta ”kunnallinen tapahtumanjärjestäjä”.  Kouvolan taiteiden yö ajettiin alas kahdessa vuodessa kaupungin kulttuuritoimen ottaessa vetäjän roolin. Sitä ennen Ydinkeskusta Manski oli tehnyt siitä seutukunnan ylivoimaisesti suurimman vuosittaisen tapahtuman. Tapahtuman, jossa järjestäjällä oli hanskassaan kaikki ne yhteistyökumppanit, joita Tatu-ryhmä lähtee nyt etsimään.

En ymmärrä sitä logiikkaa, jossa väitetään, että tapahtuman järjestämiseen saadaan lisärvoa lisäämällä järjestettävään ryhmään niitä tahoja, jotka eivät luonnostaan juuri näitä asioita hallitse ja jotka kantavat vain poliittisen vastuun.

Varsinainen pommi oli säästetty artikkelin loppuun. Tatu-ryhmä aikoo ottaa kantaa myös esimerkiksi kansalaisopiston, Kymi Sinfonietan ja Kouvolan teatterin toimintaan.  Tässä vaiheessa olin jo täysin vakuuttunut siitä, että kaupungin ylisuuri tilaaja-tuottaja-malli on tullut tiensä päähän. Meidän on pakko löytää nopeasti parempi malli tuottaa kunnallisia palveluita.

4 comments

  1. Tohon asemaan kun pääsis, ottamaan jälkiviisaana kantaa. Huh huh, vastuunottajia on aika vähän tarjolla. Ville

  2. Suurin osa uuden kaupungin (huomaa ikää 1 vuosi!!!!)synnytystuskista johtunee kuitenkin yhdistymisrysäyksestä, ei tilaaja-tuottajamallista.

Kommentointi on suljettu.