Hallitusneuvottelut alkavat

Vaalien lopputuloksen selvittyä oli kai jokaiselle politiikassa toimineelle itsestään selvää, että hallitusneuvotteluista tulee tällä kierroksella poikkeuksellisen vaikeat. Keskustan jättäytymisen heti ulos vastuunkantajan paikalta ymmärrän hyvin, mutta Perussuomalaisten vastuunpakoilua en. Olihan heidän saamansa potti sen verran suuri, että edes joitain lupauksia, joita ennen vaaleja annettiin, olisi voinut lähteä ajamaan.  Nyt jää kaikki tekemättä.

Soinia asia varmasti ottaa päähän. Ei julkisesti, mutta pinnan alla kytee varmasti. Perussuomalaisten ryhmä, jonka hän omalla esiintymisellään eduskuntaa järjesti, vetäisi hänet mustan auton takapenkiltä tylysti ulos.

Perussuomalaisten hirttäytyminen yhteen kysymykseen oli poliittinen kömmähdys. Mikäli vaalien jälkeen oli edes aikomusta lunastaa kansalle antamiaan lupauksia, olisi hallitusneuvotteluihin pitänyt olla todellista pyrkyä. Päällimmäisenä epäonnistumisista tulee mieleen eläkeläisille annettu lupaus taitetun indeksin poistamisesta. Lupaus, joka ostettiin ainakin täällä Kymessä aika hyvin, suli lumen mukana muutamassa viikossa.

Vasemmistoliitto näytti huomattavasti kypsempää poliittista silmää menemällä mukaan hallitusneuvotteluihin kun kutsu kävi. He haluavat ajaa loppuun asti heille tärkeitä asioita hallitusohjelmaan, koska ovat aidosti niiden takana. Eri asia sitten on, saako Arhinmäki niin paljon omia tavoitteitaan läpi, että mukaan meno kannattaa.  Yritystä kuitenkin vastuunkantoon on.

Se kumpi enemmän vasemmistoliittoa hallitukseen haluaa, demarit vai ammattiyhdistysliikkeet, on sivuasia. Luontevaa olisi kuitenkin ajatella, että ammattiyhdistysliikkeiltä saatu tuki, ei sekään ole ilmaista, vaan rahalle halutaan katetta myös siellä.

Nykyinen asetelma sopii varmasti myös Vihreille. Mahdollisuudet vaatia omia tavoitteitaan läpi varsin vasemmistolaisessa hallitusneuvottelukoalitiossa ovat hyvät. Mielestäni Vihreät kuuluvat myös viime vaalikauden onnistujiin hallitusneuvotteluissa. He antoivat luvan lisäydinvoiman rakentamiselle, koska tiesivät näin tapahtuvan joka tapauksessa. Vastalahjaksi he saivat muita heille tärkeitä asioita vietyä eteenpäin. Asioita, joita olisi muuten ollut mahdotonta toteuttaa tällä vuosikymmenellä.

Puheenjohtaja Soinista on vaalien jälkeen tehty suoraselkäistä miestä, kun hän ei sanojaan syönyt yhdessä asiassa. Samalla on unohdettu kokonaan, että hän söi sanansa kaikissa muissa ennen vaaleja lupaamissaan asioissa, vaikka kansa antoi mandaatin toimia. Perussuomalaisten kampanja on edelleen toteuttamista vaille valmis.

Kolmellakymmenellä yhdeksällä kansanedustajalla ei saa jäädä vapaaehtoisesti oppositioon. Ei missään tapauksessa! Antamalla periksi hieman Eurooppa-asioissa perussuomalaiset olisivat voineet viedä eteenpäin kaikkia muita ajamiaan asioita. Tavoite vaaleissa ei voi olla suurimman oppositiopuolueen asema, tai on ymmärtänyt yhteisten asioiden hoitamisen täysin väärin.

Politiikka on Soinin sanojen mukaan tahdosta kiinni. Nyt sitä ei Soinilta riittänyt. Kaikki tarmo meni vaaleihin ja niissä annettuihin lupauksiin.