Vapaat kädet Ratamo äänestyksessä

Päätös rakentaa Ratamo-keskus vanhan Kouvolan puolelle on herättänyt mitä ihmeellisimpiä kannanottoja asian tiimoilta. Päätöksestä on tehty jopa kaksi valitustakin, valittajina entiset Kuusankoskelaiset valtuutetut. Erilaisia syytöksiä on esitetty päätökseen johtaneesta äänestyksestä, syytöksiä joista paistaa vain tietämättömyys koko päätöksentekojärjestelmään.

 Valtuutettu Jukka Nyberg (sd) kirjoitti yleisönosastolle (5.12) oman näkemyksensä tapahtumien kulusta. Lainaan hänen kirjoistuntaan osittain ja kommentoin heti perään.

 ”Olin mukana Ratamo-neuvotteluissa. Niissä ilmaistiin selkeästi, että päätös tullaan tekemään kahden vaihtoehdon eli Kotiharjun ja Sairaalanmäen välillä. Omassa sd-ryhmässäni voitti Sairaalanmäki äänin 11—7. Tässä vaiheessa vaikutti välitilanne ihan reilulta: kaksi suuren kannatuksen omaavaa esitystä tuodaan valtuustoon. Suoritetaan äänestys, näin kansanvalta toteutuu ja demokratia kukoistaa. Valtuustoryhmämme sai vapaat kädet äänestää jompaakumpaa esitystä.”

Minäkin olin samoissa neuvotteluissa. Neuvotteluissa ilmaistiin kyllä varsin selvästi halu rajoittaa vaihtoehtojen määrä kahteen. Koska neuvotteluissa oli pääosin entisiä Kuusankosken valtuutettuja, valikoitui Sairaalanmäki toiseksi vaihtoehdoksi.

Kokoomuksen ryhmälläkin oli valtuustossa vapaat kädet asian suhteen, koska mitään sopimuksia ei asian tiimoilta ollut. Meillä se ei tarkoittanut vain jompaakumpaa esitystä, vaan aitoa vapautta ilmaista itseään äänestämällä. Näin taisi olla myös demareilla, vaikka Jukka muuta väittää.

 ”Ilmaistiin selkeästi” ei siis ole sama asia kuin asiasta sopiminen.

Irvokasta on, että Jukan kutsumaa kansanvallan toteutumista ja demokratian kukoistamista yritettiin estää kaikin keinoin ennen kokousta painostamalla muita mielipiteitä omaavia valtuutettuja hiljaisiksi. Nyt kaksi viikkoa myöhemmin yritetään vielä syyllistää ko. henkilöitä äänestyksen lopputuloksesta nimittämällä heitä pelureiksi.

 Kaksi asiaa

 1)    Sairaalanmäki ei menestynyt äänestyksessä, koska se ei saanut enemmistöä valtuutetuista taakseen äänestyksessä. Enemmistö oli sitä mieltä, että toimiakseen suunnitellulla tavalla, Ratamo-keskuksen tulee sijoittua vanhan Kouvolan alueelle.

2)    Demareiden ryhmäpäätökset eivät tule automaattisesti valtuuston päätöksiksi uudessa Kouvolassa, vanhan Kuusankosken tapaan.

 Nykyinen Kouvola tarvitsee menestyäkseen yhtenäisen valtuuston, joka päätökset tehtyään alkaa toimimaan niiden mukaan. Valitukset päätöksistä, jotka eivät ole omien mieltymysten mukaisia, tarkoittaa vain omaan nilkkaan ampumista. Mikäli emme laita palveluverkkoamme kuntoon pikavauhtia, on edessä palveluiden karsiminen ja maksujen korottaminen verovarojen huvetessa tehottomaan palvelutuotantoon.

1 comment

  1. Hyvä kirjoitus.
    Nyt olisi vain kaikki saatava yhteistyöhön ja rakentamaan positiivista Kouvolaa.

Kommentointi on suljettu.