” Euron kaatuminen on entistä todennäköisempää”

”Euron kaatuminen on entistä todennäköisempää”, oli tomerasti otsikkona aamun (KS 8.12)lehdessä.  Negatiivinen otsikko, joka sai minut jutun lukemaan. Tällä kertaa jutussa ei ollut haastateltu yhtään paikallista tai kansallista maailmanlopun ennustajaa, vaan otsikko oli repäisty vedonlyöntitoimisto William Hillin vedonlyöntikertoimien perusteella. Nyt rahansa saisi takaisin kolminkertaisesti jos euro kaatuisi, kun aiemmin voittoa olisi tehnyt kymmenkertaisesti.

Mielestäni otsikko on kovin harhaanjohtava jutun sisällön lähdeaineiston yleiseen uskottavuuteen verrattuna. Eli kun omat rahansa vedonlyöntiin tuhlaavat pelurit ovat lyöneet rahansa kiinni siihen, että myös Eurotalous kaatuisi, aletaan sitä lehden palstalla käsitellä otsikkotasolla totuutena.

Negatiivisilla otsikoilla on merkitystä.  Kun nykyiseen, hektiseen elämäntapaan kuuluu valitettavasti se, että lehdet selataan otsikkotasolla, ei ole sama miten asiat otsikoidaan. Tämäkin juttu jäi varmaan suurimmalta osalta lukijoista lukematta, mutta mielikuva Eurosta valuuttana jäi otsikkotasolla mieleen. Se että otsikko oli pelureiden aikaansaama, olisi kyllä pitänyt olla otsikossa.

Omaa uskoani Eurotalouden selviämiseen kriisistä otsikko ei horjuttanut. Luettuani jutun pystyin toteamaan, että William Hill taitaa olla ainoa ulkomaankielinen Euroskeptikko jonka nimi on entuudestaan jostain minulle tuttu.  Joskus nuorempana jalkapalloa tarkemmin seuranneena huomasin, että siellä oli Oy Veikkausta paremmat kertoimet lähes kaikkeen mistä voi vetoa lyödä. Eikä kurssi ole näemmä siitä mihinkään muuttunut.

Käytin samaa otsikkoa vielä kerran, jotta juttu varmasti luettaisiin. Pelureiden ennustuksiin en kyllä usko.