Kouvola politiikan vietävänä

Kouvola menetti niin hallinto- kuin hovioikeudenkin poliittisen teatterin vuoksi. Jälleen kerran kävi niin, että ohitettiin asiaa valmistelleen toimikunnan esitys poliittisin perustein. Esittelevä ministeri Henriksson tarvitsee hyväksynnän omassa, Vaasan vaalipiirissä, joten hän muutti esitystä ja keksi siihen perustelut. Se että sanotaan, “oikeusturva pysyy korkealla ja työ tehostuu entisestään”, on riittävän sekava ja hyveellinen lausunto tyrmättäväksi. Näinhän me toivomme jo nyt olevan.

Toimintatapa oli sama kuin hänen ministerikollega Wallinilla jokunen aika sitten. Luulin, että jopa RKP:n pistepussi olisi ollut jo niin tyhjä, että tämän kaltainen uudelleen hölmöily ei toistuisi.

Kouvolan kahta kansanedustajaa tai kaupungin johtoa ei asioiden kulusta voi syyttää. Kaikki tehtiin ja vähän enemmänkin, mutta ahneus vei voiton. Tämmöisen poliittisen teatterin edessä kaikki edunvalvontatoimet ovat tehottomia. Jos päätös perustuisi toimikunnan faktoihin, olisi asia toinen, asioista voisi keskustella. Nyt RKP:n ministeri teki sitä mitä häneltä odotettiin, kielipolitiikkaa omaan pussiin.

Hieman ihmettelin puoluetoverini elinkeinoministeri Jyri Häkämiehen lausuntoa aamun lehdessä ( 4.5). Hän sanoo, että mitään keskusteluja ei ole hallitusryhmien kanssa käyty asian tiimoilta. Tämä tarkoittaa, että vaikka Kouvola on pitänyt ministeri Häkämiehen hyvin informoituna asioiden tilasta, ei hän ole katsonut asiakseen ottaa esille oman vaalipiirinsä tärkeää asiaa ministeri Henrikssonin kanssa. Ajanpuutteesta ei voi olla kysymys, istuvathan he samassa ministerityöryhmässä ja tapaavat lähes päivittäin.

Toimenpiteet joita Häkämies nyt ehdottaa, eli ehdotuksen puiminen läpikotaisin, taustojen läpivalaiseminen, faktojen esiin kaivaminen, tulevat kaikki jälkijättöisinä ja siksi niin turhina. Kun asia on päässyt tähän pisteeseen, niin on mahdotonta kääntää tätä junaa tai ministeri Henriksson menettää kasvonsa omiensa piirissä.

Tämä päätös oli kielipolitiikkaa, jota varten RKP:n edustajat siellä ovat, ei siihen järkipuhe auta. Henriksson sai pitää Vaasan ja Katainen Kuopion, niin yksinkertaista se on. Tämä valtion toimintojen sijoittelu on kauppaa jota käydään ministereiden kesken, siksi se oma ministeri on kaikille niin tärkeä.