Talouden pohjakosketus odottaa

Juuri ennen itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia hallitus antoi kunnille madonlukuja, joista sotesovun aikaansaamiseksi on sovittu puolueiden kesken. Tämän lisäksi on sovittu puolueiden kesken, että kuntien itsemääräämisoikeudesta voidaan suurelta osin luopua, eikä kuntien suuri sotekiinteistömassakaan tarvitse vielä päätöksiä.

Ei hyvältä näytä – rakenteelliset uudistukset, joilla tulevaisuuden kestävyysvajetta piti hillitä, on työnnetty tarkoituksellisesti taka-alalle.

Taloustieteen professori Sixten Korkman antoi vielä joku aika sitten (HS 13.8 2014) myötäsukaisen lausunnon talouspolitiikastamme ja kehotti pidättäytymään turhasta pessimismistä.

Tosin hän oli lausunnossaan ehdollinen: ”Jatkossa selviämisen edellytyksenä on, että hallitus toteuttaa järjellistä politiikkaa. Sen sisältö ei ole mikään mysteeri. Hallituksen pitää toteuttaa sitä rakenteellisten uudistusten ja maltillisten menoleikkausten politiikkaa, jonka Jutta Urpilaisen (sd) ja Jyrki Kataisen (kok) hallitus vuosi sitten linjasi.”

Olemme nyt tilanteessa, jossa suurin osa Suomen kunnista on jo joutunut korottamaan veroprosenttiaan ennen uusia valtion toimia. Nyt tiedetään, että valtionapuleikkaukset ja Soten tuomat korotukset terveydenhuoltoon ovat monelle kunnalle tässä tilanteessa yksinkertaisesti liikaa.

Suomi on pahasti velkavetoinen valtio. Lisäksi epäonnistuimme tavoitteessa tehdä Soteuudistus, joka toisi 2,5 miljardin säästöt. Epäonnistuimme myös byrokratiatalkoissa, joilla piti löytää kunnille miljardin euron säästöt.

Mitähän Sixten Korkman nyt sanoisi? Ne suuret rakenteelliset uudistukset, joilla olisi ollut merkitystä talouspolitiikan kannalta, jäävät nyt tekemättä. Säästöt muuttuivat menoiksi yhdessä yössä. Kuntien on pakko tasapainottaa omaa talouttaan 3 -7 % veronkorotuksilla – kulutus loppuu täysin ja Suomi pysähtyy.

Kouvolalaisena kuntapoliitikkona ihmettelen asiaa. Kouvola teki oman kuuden kunnan kuntarakenneuudistuksensa ja terveyspalveluidemme kasvu on kääntynyt laskuun kahden viime vuoden aikana. Olemme pystyneet omilla rakenteellisilla uudistuksillamme uuden kunnan sisällä sopeuttamaan omaa toimintaamme lähes kolmen veroprosenttiyksikön verran.

Kouvola on osoittanut, että rakenteellisilla uudistuksilla on vaikutusta talouteen, miksi tämä opetus on sivuutettu? Kouvolasta katsottuna on vaikea ymmärtää tätä kuntarakenneuudistusten jarruttamista. Vahvassa peruskunnassa pystytään tehokkaammin sopeuttamaan kunnan omaa toimintaa ja järjestämään palvelut alueelle.

Kysymyshän on koko ajan ollut oman toiminnan sopeuttamisesta siihen, mihin meillä on varaa nyt ja tulevaisuudessa. Rakenteellisia uudistuksia ei voi lykätä. Rahat on loppu, menoja ei voi lisätä, oli syy mikä tahansa!

1 comment

  1. Hitaasti kiiruhtaen hyvä tulee. Olen kuitenkin sitä mieltä että Soten voi unohtaa ja aloittaa oikeat byrokratian siivoustalkoot eli kuntien tehtävien uudelleen arvioinnin niin että mikä ei ole pakollista voidaan alasajaa. Nyt näyttää Sote kuviosta tulossa mammutti ja olemattomat hyödyt nykytilaan verrattuna. Eikun romukoppaan.

Kommentointi on suljettu.