Kouvola on meidän yhteinen asia

( Uuden Vuoden vastaanoton puhe KSS-Energia Stadion)

Hyvät Kouvolalaiset

Olemme kokoontuneet ottamaan uutta vuotta vastaan, mutta myös päättämässä vanhaa vuotta. On hyvä muistella menneitä suunniteltaessa tulevaa.

Aloittaessani kirjoittamaan tätä puhetta tarkoitukseni oli kyllä keskittyä tulevaan vuoteen, mutta ajatukseni karkasivat väkisinkin jo elettyyn aikaan.

Selvennän hieman asiaa. Vuosi 2014 oli monessa suhteessa merkityksellinen, mutta myös varsin raskas kuntatalouden hoitamisen kannalta katsottuna. Raskas myös siksi, että monet asiat joita käsittelimme, olivat poikkeuksellisen vaikeita valmistella ja viedä päätökseen.

Tässä kohtaa haluaisinkin pysähtyä. Miksi olemme vaikeuksissa asioidemme kanssa? Emmekö ole aikaansaaneet päätöksiä, vai muka tehneet vääriä päätöksiä?

Ei sinne päinkään, olemme saaneet paljon aikaan, mutta emme vain osaa vahvistaa positiivista sanomaamme.

Hyvät Kuulijat

Kouvolan Sanomat kysyi Kouvolan kaupunginvaltuuston jäseniltä, mitä hyvää tai huonoa on vuoden aikana saatu aikaan.

Kysely ei saanut kovin innostunutta vastaanottoa. Ymmärrän valtuutettujen arkuuden, koska uutisoinnista tai enemmänkin sen tyylistä ei ollut mitään tietoa. Jälkeenpäin voidaan arvioida, että turhaan arkailtiin.

Miksi ihmeessä emme kehuneet itseämme, kun siihen oli mahdollisuus ja aihetta. Onko se jokin kouvolalainen opittu ominaisuus?

Mistä ihmeestä tämä vaatimattomuus pulppuaa. Tiedämme varsin hyvin, että olemme uuden Kouvolan kuuden ensimmäisen vuoden aikana tehneet paljon hyviä, vaikkakin vaikeita päätöksiä Kouvolalle!

Olemme esimerkiksi sopeuttaneet omilla päätöksillämme kaupungin taloutta tähän mennessä parin veroprosenttiyksikön verran. Olisimmeko vanhoina omina, erillisinä kuntina siihen pystyneet. Emme mitenkään, ei mitään mahdollisuuksia.

600 henkilön vähentäminen organisaatiosta vuoden 2014 loppuun mennessä on toteutumassa suunnitelmien ja päätösten mukaisesti. Yksikään muu kunta Suomessa ei samaan ole pystynyt.

Terveydenhuollon kustannukset laskivat viime vuonna kaksi prosenttia. Kuluvana vuonna terveydenhuollon menojen ennakoidaan edelleen laskevan. Muualla Suomessa terveydenhuollon kustannusten korotuspaineet ovat useita prosenttiyksiköitä.

Lisäksi tuottavuuden kasvun ansiosta kaupungin talous on vahvistunut.

Entäpä viimeiset uutiset Kymi Ringin etenemisestä, Kouvolan logistiikka alueen pääsemisestä TEN-T ydinverkoston sisämaan terminaaliksi ainoana Suomessa, Suomen Bioetanolin sijoittumispäätös Kouvolan Myllykoskelle tai asuntomessujen järjestäminen Korialla.

Kannattaako näistä asioista olla vaatimattomasti hiljaa. Ei kannata, ei missään nimessä. Kannattako olla Tuomion Apostoli ja sanoa, ei onnistu. Ei kannata.

Ilman viranhaltioiden ja valtuutettujen sitoutumista kaupungintalouden hoitamiseksi kuntoon, ei näin hyvään tulokseen olisi päästy. Kiitos siitä kuuluu kaikille asianosaisille.

Sekin kannattaa siis huomata ja kertoa. Yhdessä sopimisen kulttuuri on löytynyt.

Arvoisat Kouvolalaiset

Annetaan hyvän kiertää Kouvolassa. Laitetaan mieluummin hyvä sanoma liikkeelle kuin huono. Sillä meillä on ollut paljon hyvää kerrottavaa.

Luottamus on myös löydyttävä kuntalaisten ja päätöksenteon välille. Talkoomme ovat sen verran suuret, että katsomoon ei saa jäädä kukaan.

Meidän ei pidä vahvistaa negatiivista viestiä, vaan katkaistava siltä siivet. Meidän on huomattava, että haasteemme ovat taloudessa, joka tiukkenee valtiontalouden kiristyessä. Ei meidän omassa päätöksenteossa.

Tulevaisuuden haasteet eivät siis ole pienet. Vaikka vienti alkaisi vetämään ja vientivetoinen laaksokuntamme sen mukana lähtisi nousuun, ei mitään tapahdu itsestään tai helposti.

Meidän Kouvolalaisten on nähtävä, että Kouvola on meidän yhteinen asia.

Yhteistyöllä ja välittämisellä, keskinäisellä kunnioituksella ja toisten huomioon ottamisella sekä ahkeruudella rakennetaan Kouvolaa.

Uskallan sanoa, että me kaikki valtuutetut, virkamiehet ja päättäjät haluamme rakentaa onnellisempaa Kouvolaa, Kouvolaa, jossa on hyvä elää ja olla. Haluan nyt kutsua vielä teidät kaikki kouvolalaiset mukaan rakentamaan parempaa Kouvolaa. Laitetaan yhdessä hyvä sana kiertämään.

Uskon, että kun meillä on yhteinen tavoite, niin oikeat keinot kyllä löytyvät. Aloitetaan vuosi positiivisella otteella!

Hyvät Kouvolalaiset

Haluan toivottaa teille Kouvolan kaupunginhallituksen puolesta Hyvää ja armorikasta uutta vuotta sekä menestystä teille kaikille.