Kouvolassa on saatu päätöksiä aikaan

Raimo Pehkonen oli omassa yleisönosastokirjoituksessaan (KS 5.1) huolestunut Kouvolan taloudesta. Hän jopa löyhästi siteerasi tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä: ”Talous täytyy saada kuntoon, velaksi eläminen on lopetettava, ja ihmettä ei tule lähiaikoina tapahtumaan”.

Meidän on helppoa olla samaa mieltä Sauli Niinistön kanssa Suomen talouden tilasta.

Pehkonen kuitenkin unohtaa Niinistön uudenvuoden puheen keihäänkärjen. Niinistö painotti muutoksen tärkeyttä omassa puheessaan: ”Muutosten ja uudistusten tekeminen on tunnetusti vaikeaa”. Presidentti Niinistö vielä jatkoi: ”Me kyllä tiedämme, mitä pitäisi tehdä, mutta emme tiedä miten tulisimme uudelleen valituiksi niin tehtyämme”.

Oivallisia sanoja presidentiltä, hän kyllä on oivaltanut mistä on kyse. Päättäjiltä puuttuu rohkeus viedä oikeita asioita eteenpäin.

Yllä olevaan viitaten, en ymmärrä kritiikkiä, jota Pehkonen kotikaupunkiamme kohtaan esittää kirjoituksessaan. Hän väittää, että Kouvolassa ei ole tehty mitään talouden oikaisemiseksi. Uusi Kouvola on kuitenkin tehnyt Suomen suurimman kuntaliitoksen, joka on mahdollistanut monenlaista talouden sopeuttamista.

Olemme saaneet terveydenhuollon kustannukset laskemaan kahtena vuotena peräkkäin. Organisaatiosta on päätösten mukaisesti vähentynyt 600 henkilöä vuoden 2014 loppuun mennessä. Uudet päätökset lähes 200 henkilön vähentämiseksi kahden seuraavan vuoden aikana on tehty. Organisaatiosta häviää 800 henkilöä valtuustokauden aikana.

Eli en ymmärrä Pehkosen logiikkaa tarkastella asioita ja tehdä niistä johtopäätöksiä. Hän tunnistaa presidentti Niinistön lausahduksen, ”Muutosten ja uudistusten tekeminen on tunnetusti vaikeaa”, mutta ei ymmärrä mitä se merkitsee. Pehkonen patistaa toimeen talouden sopeuttamiseksi, mutta samalla arvostelee tomerasti kaikkia valtuuston tekemiä sopeuttamispäätöksiä.

Muutokset kuntatalouden rakenteisiin ovat vaikeita, kuten monesti on todettu. Tämä siksi, että muutokset näkyvät lähes aina kunnan tuottamissa lakisääteisissä palveluissa. Kouvolassa päätöksiä on saatu aikaan, muu Suomi tulee perässä pienellä viiveellä. Se on varmaa.

Jo vuotta aikaisemmin uuden vuoden puheessaan presidentti Niinistö sanoi: ”Käsillämme on nyt havahtumisen hetki. Meidän on katsottava rohkeasti eteenpäin. On tehtävä päätöksiä. On luotava uutta, mutta myös purettava vanhaa, pysyväksikin luultua.

Päätökset, joita Kouvolassa rakenteiden osalta on tehty, ovat vaikeita, mutta välttämättömiä. Päätöksentekoa onkin turha haukkua saamattomaksi. Täällä ei ole puuttunut rohkeutta tehdä päätöksiä. On purettu vanhaa, pysyväksikin luultua.

Omassa uudenvuoden tervehdyksessäni sanoin, että meidän ei pidä vahvistaa negatiivista viestiä, vaan katkaistava siltä siivet. Toivoin myös positiivisempaa otetta kannanottoihin. Meidän kouvolalaisten on nähtävä, että Kouvola on meidän yhteinen asia.