Carea teki oharit Kouvolalle

Sairaanhoitopiiri Carea päätti hakea sosiaali- ja terveysministeriön investointilupaa Kymenlaakson keskussairaalan laajennus- ja peruskorjaushankkeelle. Päätti hakea, vaikka oli yhdessä sovittu odotettavan asetusluonnoksen valmistumista. Päätös tehtiin äänestämällä, jonka Kouvolan edustajat tietenkin hävisivät.

Päätös on maakunnan yhtenäisyyden kannalta merkityksellinen. Kouvolan Ratamoinvestointi jätettiin keväällä odottamaan asetusluonnosta, jotta tiedettäisiin mitä tuleman pitää. Oltiin yhtä mieltä siitä, että odotetaan ja sovitaan sen jälkeen työnjaosta. Nyt tämä irtiotto osoittaa vain, että koko yhteinen sovussa tuumiminen oli vain teatteria. Teatteria, jolla Kouvolan suunnitelmat saatiin pysäytettyä.

Ei auttanut, että vaikka saimme määräajassa ministeriöön yhteisen lausunnon kahden yhteispäivystyksen tarpeellisuudesta, ei se estänyt Carean ylintä johtoa toimimasta sen hengen vastaisesti. Omistajien tahdonilmauksella ei näytä olevan mitään merkitystä.

Loogista olisi ollut, että myös etelänpään edustajat olisivat saaneet samankaltaisen ohjeistuksen kuin Kouvolan edustajat. En ymmärrä, miksi näin ei menetelty. Luulisi ainakin Kotkaa kiinnostavan yhteisesti sovittujen asioiden noudattaminen tässä taloustilanteessa.

Näyttää siltä, että yhteistyö koko laaksokunnan alueella on lähes mahdotonta. Nyt on enää kyse siitä, kuinka kauan leikimme tietämätöntä ja uskomme satuja. Olisi korkea aika lopettaa tämä jo turruttavan typerä sinisilmäisyys ja ottaa ohjat jälleen omiin käsiimme.

Kouvolan kaupunginhallitus päätti 13.6, että Kouvolan kaupungin ensisijaisena tavoitteena on turvata sote-palvelut julkisena palveluna. Päätimme myös tuolloin, että koska tämä tie näyttää epävarmalta, on sote-palveluiden hankintamenettely käynnistettävä.

Nyt alkaa näyttää siltä, että yhteisyritys yksityisen terveydenhuollon palvelualan yrityksen kanssa on ainoa mahdollisuus säilyttää erikoissairaanhoidon palvelut Kouvolassa. Päätös, joka tuolloin näytti aika kaukaiselta, onkin tänään ehkä ainoa mahdollinen.

Kouvolassa ollaan ehjän edessä. Uskotaanko edelleen joulupukkiin ja Carean lupauksiin, vai varmistetaanko erikoissairaanhoidon tulevaisuus Kouvolassa omilla päätöksillä?