Carea pettää – tiesin sen jo keväällä

Carean yhtymäkokous päätti äänestystuloksen jälkeen jatkaa omaa sairaalainvestointiaan. Kouvola hävisi äänestyksen, kuten odottaa saattoi. Kotkasta ei herunut ymmärrystä Kouvolan ehdotukselle odottaa päivystysasetuksen lopullista muotoa, jotta saataisiin tietää mitä valtiovalta suunnittelee maakunnalliseksi ratkaisuksi. Kotka halusi itsekkäästi runnoa omaa esitystään eteenpäin.

Pahinta asiassa on se tosiasia, että Kouvolan edustajat Tähtinen ja Nyberg pysäyttivät Kouvolan Ratamoinvestoinnin alku keväästä vedoten maakunnan yhtenäisyyteen, investointien yhteen saattamiseen ja työnjakoon.

Kouvola oli ennen tuota kohtalokasta pysäytystä omien suunnitelmiensa kanssa paljon Kotkaa edellä. Yhteisen työnjaon puuttuminen, investointien epätasapaino tai maakunnan eripura ei haittaa Kotkaa. Kotka tuli siis rinnalle ja jatkoi kulkuaan Kouvolasta mitään välittämättä.

Varoitin jo keväällä, että kyseessä on niin suuret taloudelliset intressit, että Kouvolan pitäisi pysyä omassa suunnitelmassaan, eikä luottaa Kotkaan. Olin asian kanssa oikeassa, Kotka vähät välittää mitä Kouvolassa ajatellaan, oma hyvä edellä mennään.

Nyt maakunnassa menee kaikki vaikeaksi. Mikäli päivystysasetus poistaa erikoissairaanhoidon julkiset palvelut Kouvolasta, on Kouvola pakotettu järjestämään ne yhteisyrityksenä yksityisen palveluntuottajan kanssa. Tällä taas on suuri vaikutus siihen mitä Kotkaan kannattaa rakentaa.

Kun Kotka hylkäsi Kouvolan, niin onko Kouvolan järkevää pitää kiinni Kotkasta? Kannattaako meidän sopia mistään energiaratkaisuista tai muistakaan yhteisistä asioista, jos kumppani osaoptimoi omaa etuaan aina kun siihen on pienikin tilaisuus?