Omia palkkioita ei saa korottaa

Kouvolan kaupunginvaltuustossa (13.3) viriää varmasti kunnon keskustelu omien kokouspalkkioiden korotuksista. Näin on jo ennakoitavissa, onhan Kokoomus ilmoittanut jo hyvissä ajoin vastustavansa palkkioiden korottamista, kun taas Keskusta ja Demarit niitä ahnaasti ajavat.

On vaikea ymmärtää tätä yhtäkkistä halua korottaa omia palkkiota. Edellisellä kaudella asiaa tutkittiin paljonkin palkkiotyöryhmässä, mutta esitystä asiasta ei saatu aikaiseksi yleisen vastustuksen vuoksi. Vastustajina olivat juurikin ne tahot, jotka nyt asiaa yrittävät runnoa eteenpäin.

Kokoomukselle asia on pitkälti periaatteellinen. Omia palkkiota ei koroteta, asia pitää valmistella niin, että korotukset astuvat voimaan vasta seuraavalle valtuustolle.

Nyt asian lykkäämiselle on toki muitakin todellisia syitä. Ensin olisi katsottava mitä vaikutuksia maakuntauudistus toisi tullessaan. Mitä tehtäviä jäisi kaupungille ja mitä tahoja se kuormittaisi? Tällä hetkellä kaikki on parhaimmillaankin vain arvailua.

Toisekseen kaupunginhallituksen jäsenten kaksoisroolitus eri toimielinten ja yhtiöiden johdossa tulisi lopettaa. Tällä hetkellä samojen henkilöiden puheenjohtajuudet ja jäsenyydet eri organisaatioiden/johtokuntien johdossa ovat ongelmallisia päätöksenteon läpinäkyvyyden ja demokratian toteutumisen kannalta arvioitaessa. Asia vaatii selkiyttämistä ennen palkkiosäännön muuttamista.

Olen viikon mittaan ihmetellyt Kouvolan Sanomissa olleita kannanottoja. On vedottu siihen, että kaupungin talous ei korotuksiin kaadu tai että asia on niin pieni, että siitä ei kannata kinastella.

Minusta vaikuttaa, että palkkioiden korotuksia ajavat tahot eivät oikein ymmärrä mistä on perimältään kysymys. On eletty kuplassa, jossa kritiikkiä ei saa antaa. Esimerkkinä kaupunginhallituksen kokous, jossa korotusehdotukset nuijittiin pöytään. Ikään kuin nokituksena kansalle kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajat Huhtala (vihr.) ja Seppälä (kesk.) korotuttivat omat vuosipalkkionsa tasatonneille.

On unohdettu yksi valtuutetun perushyveistä, moraalijääviys.

Tiedän, että valtuutetut yleensä jääväävät itsensä tarkasti pois asiakohdista, joissa saattaa jälkeenpäin tarkasteltaessa syntyä vaikutelma, että on toiminut omaa tai yhteisönsä etua hakien. Esimerkiksi päätettäessä muutamien satojen avustuksista seuroille, käyvät kaupunginhallituksen ovat tiuhaan tahtiin jäävien poistuessa paikalta.

Nyt näin ei käynyt, vaikka voidaan aukottomasti katsoa, että etua haettiin juurikin itselle. Kuka luottaa valtuustoon tai valtuutettuun, joka ensimmäisenä suurena tehtävänään korottaa omaa palkkiotaan?

Toisekseen, onko kenellekään kaupunginhallituksen pöydän ympärillä tullut mieleen, mikä on kaupunginhallituksen toimintakyky tämän yleistä oikeudenmukaisuutta halventavan operaation jälkeen? Kuinka pystytään esimerkiksi tekemään yhtään ainoata päätöstä, jolla on vaikutusta jo olemassa olevan palveluverkon muutoksiin?

Oma toiveeni on, että ennen valtuuston kokousta, julkisuudessa käyty keskustelu olisi avannut valtuutettujen silmät ja pystyisimme jättämään palkkiosäännön odottamaan maakuntavaaleja ja seuraavia kuntavaaleja. Ajan kanssa saisimme varmasti sellaisen palkkiosäännön, joka olisi kaikkien hyväksyttävissä, ilman soraääniä.

Vetoankin poliittisiin ryhmiin, purkakaa sitovat ryhmäpäätöksenne ja antakaa jokaisen valtuutetun äänestää omantuntonsa mukaan.

 

1 comment

  1. Hienoa! En ole kokoomuksen linjoilla läheskään kaikissa asioissa, mutta tässä puolue toimi moraalisesti ja linjakkaasti. Vihreiden suhmurointi surettaa.

Kommentointi on suljettu.