Kouvolan Talous tasapainoon

Olemme saaneet lukea Kouvolan Sanomien sivuilta madonlukuja Kouvolan kaupungin talouden tilasta jo useana aamuna. Kaikesta voi päätellä, että kaupunginjohtaja esikuntineen on tosissaan asian kanssa. Positiivista on ollut huomata avoin asioiden esittely ja samanaikainen kabinettipolitiikan alasajo. Kaupunginjohtaja pitää kiinni omasta suvereenista oikeudestaan asioiden esittelijänä.

Tiedossa ei tietenkään ole mitään riidatonta ja uutta tai helppoa päätettävää. Monet asiat ovat olleet Kouvolassa jo moneen kertaan päätettävänä ja nyt ne ovat sitä jälleen kerran, mutta kokoluokkaa suurempina. Ongelmamme eivät ole hävinneet, vaan kasvaneet, niitä maton alle lakaisemalla. Poliittiset lehmänkaupat ovat osoittaneet toimimattomuutensa.

Kaupunginjohtaja Marita Toikalla on tavoitteena välttää Kouvolan kaupungin osalta kriisikuntamenettely, jossa valtionhallinnosta kerrottaisiin, miten Kouvolassa asiat tulisi hoitaa. Tätä taustaa vasten ymmärrän kaupunginjohtajan tarmokkuuden oikein hyvin.

Itselleni on jo monesti hiipinyt mieleen, mitä jos? Mitä jos olisimme edellisellä ja sitä edellisellä valtuustokaudella uskoneet virkamieskunnan esityksiä ja äänestäneet esitysten puolesta? Kuinka monta kymmentä miljoonaa euroa parempi olisi taseemme, ja olisimmeko nyt tässä katastrofaalisessa tilanteessa ollenkaan?

Olisiko nyt aika jättää päätöksenteosta pois poliittinen tarkoituksenmukaisuus ja kyläpolitikointi. Sillä on vesitetty ihan tarpeeksi päätöksentekoa ja saatu kaupungin talous raskaasti alijäämäiseksi. Eivät ole auttaneet mitkään veronkorotukset, kun juurisyihin ei ole saanut kajota.

Lopulta vastuu taloudesta on kaupunginvaltuustolla ja sen jäsenillä. Uskon, että kipeätkin leikkaukset ja talouden tervehdyttämistoimenpiteet ovat tervetulleita, kunhan tarvittavat toimenpiteet perustellaan meille uskottavasti.

Minusta olisi mahtavaa ja hyvin hyväksyttävää, jos kuntahallinnon talousarvioesitys perustuisi faktoihin, ei yksittäisten poliitikkojen toiveisiin tai ideologiaan. Olisi vielä mahtavampaa, jos faktat määrittelisivät kunnan toimintojen ylläpitoa. Muuhun meillä ei oikein ole edes varaa.