Odotettu aikalisä, vai näytelmä vailla vertaa

Kouvolan kaupunginhallitus käsitteli ensi vuoden talousraamia maanantai-iltana 28.10. reilut viisi tuntia. Jo ennen käsittelyn alkua oli selvää, että esitys – säästöesitys – jätetään viikoksi pöydälle ryhmien käsittelyä varten.

Esityksiä säästötoimista on paljon, koskien niin koulu-, liikunta-, kuin ympäristötoimialaa. Poliitikot ovat saaneet perehtyä säästöesityksiin kattavasti etukäteen ja jokainen kaupunkilainen on päässyt tutustua niihin Kouvolan Sanomien sivuilla varsin laajasti ja monipuolisesti.

Tulevaisuuden palveluverkot muuttuvat joko nyt hallitusti tai myöhemmin valtion toimesta hallitsemattomasti. Kirjoitan näin, koska se on totta.

Riidatonta asioiden käsittely ei ollut, vaikka niin on jo ehditty kertomaan. Olin paikalla kokouksessa, joten tiedän asian oikean laidan. Riidatonta siitä ei myöskään tule, on minun valistunut veikkaukseni. Näkemyserot säästöjen kohdentumisesta ovat sen verran suuret, että on nähtävissä, että yhteisen Kouvolan hätää talouden kurimuksessa ei osata ottaa tarpeeksi tosissaan.

Pelkoni on, että vanhat tutut kuppikunnat vesittävät talouden tasapainottamiseen esitetyt toimet. Tapahtuu juuri se mistä nuoret valtuutetut kertoivat Kouvolan Sanomissa 27. lokakuuta. Pieni piiri päättää oman etupiirinsä puolesta ja jyrää muut alleen.

Kokoomuksessa olemme toki nähneet tämän näytelmän jo monesti aikaisemmin. Ollaan muka mukana talkoissa, mutta sitten loppumetreillä vedetään kaikilta perustelluilta esityksiltä matto jalkojen alta, unohdetaan faktat ja ajetaan oman etupiirin etua.

Toivon tietysti, että olen väärässä, sillä muuten meillä on edessä vaikeat vuodet. Näen, että päättämättömyydellä kaivamme itselle vain suurempaa kuoppaa ja näin ollen ratkaisun hakeminen ilman ulkoista puuttumista asiaan, on lähes mahdotonta.

Totuuden nimessä on sanottava, että käsittelimme rakenteellisesta ongelmastamme vain yhtä osaa. Toinen osa on Kymsote, johon Kouvolan suurimpana omistajana on myös suhtauduttava suurella vakavuudella. Kymsotessa tehtävät ratkaisut määrittelevät Kouvolan tulevaisuutta ihan yhtä paljon kuin omat palveluverkkoihin ja organisaatioon tehtävät muutokset.

Toivon totisesti, että olen väärässä näiden epäilyjeni kanssa. Varmaa kuitenkin on, että tulee mielenkiintoinen kuntapolitiikan syksy. Saa nähdä joko nyt Kouvola olisi voittaja, vai olemmeko edelleen kuuden entisen kunnan löyhä ja köyhä yhteenliittymä.