Kouvola ei pääse irti salailusta tai kierosta pelistä

Kouvolan Sanomat uutisoi (21.8) Kouvolan kaupungin konsernijaoston käsittelevän Kouvolan veden toimitusjohtajavalintaa tulevalla viikolla, jolloin se lehden saamien salaisten sisäpiiritietojen mukaan ratkeaa.

Asia on hieman kummallinen. Kouvolan Veden hallitus on jo aikaa sitten valinnut uuden toimitusjohtajan. Ja nyt lähes kaksi kuukautta myöhemmin konsernijaosto on alkanut ohjailla asiassa Kouvolan Veden hallitusta. Konserniohje olisi pitänyt antaa kuitenkin hyvissä ajoin ennen valintaa, jos sellainen oli katsottu tarpeelliseksi antaa.

Kouvolan Veden asioita käsiteltiin edellisessä konsernijaoston kokouksessa salaisena asiana, vaikka kunnallinen hyvä hallintotapa ei kyseistä käsittelytapaa tunne. Tämä vain siksi, että syyllisten hakeminen tämän farssin jälkeen olisi vaikeampaa.

Valtuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen aivan oikeutetusti muutama viikko sitten kirjoitti, että mihin ihmeeseen tarvitaan konsernijaostoa, kun esityslistat ovat lyhykäisiä ja asiat salaisia?

Kouvolan Veden hallituksen jäsenet vastaavat tekemistään päätöksistä pahimmassa tapauksessa omalla omaisuudellaan. On siis selvää, että he ovat tehneet yhtiölle ja sitä kautta itselleen parhaan mahdollisen päätöksen. Poliittisen tarkoituksenmukaisuuden sotkeminen päätöksentekoon olisi sulaa hulluutta.

Kouvolan Veden toimitusjohtajan valinta näyttää menevän kuitenkin poliittiseksi farssiksi. Politiikka halutaan tuoda väkisin toimitusjohtajan valintaan mukaan.

Ohjaus toimitusjohtajan valintaan halutaan antaa sivusta, ilman vastuuta ja vain oman etupiirin etua ajatellen. Kyse ei siis ole enää Kouvolan Veden tai Kouvolan parhaasta, vaan poliittisesta vallanhimosta ja kähminnästä.

Totta kai omistaja voi vaihtaa vaikka koko hallituksen, jos niin on tarve tehdä. Samoin koko hallitus voi lähteä kävelemään, jos jokin ulkopuolinen taho valitsee toimitusjohtajan poliittisin perustein, eikä luottamusta synny.

Kouvolan Veden hallitus on käynyt pitkän prosessin toimitusjohtajan valintaan liittyen. Toimitusjohtajaksi haki 27 henkilöä, joista seitsemän haastateltiin ja neljä lähetettiin henkilöhaastatteluun. Pitkä ja kallis prosessi.

On siis käsittämätöntä, että kaiken tämän jälkeen, täysin vajavaisin tiedoin, poliittisin tarkoitusperin ja vallanhimon vallassa, tätä pitkää prosessia hiekoitetaan ja politisoidaan.

On myös käsittämätöntä, että nämä politiikan napamiehet eivät ole pystyneet esiintymään jutussa omilla nimillään. Arvotonta, epäasiallista ja alhaista leikkiä, josta on harmia kaikille osapuolille.

Viime syksynä käsittelyssä oli Kouvolan kaupungin päättäjien joukkoon pesiytynyt epäasiallinen käyttäytyminen. Kaupunginvaltuuston tahdon mukaisesti kaupunginhallituksen toimintamalleja ja johtamista arvioitiin työterveyslaitoksen toimesta. Kaupunginvaltuustolle ei kuitenkaan koskaan annettu selvitystä tuon työn tuloksista ja johtopäätöksistä. Se julistettiin kaikessa hiljaisuudessa salaiseksi, tutkinnan kohteen, eli kaupunginhallituksen toimesta.

Näyttää siis siltä, että mitään ei ole opittu vuoden takaisesta. Samat tahot heiluvat sotkemassa selviä asioita ja näin vaikeuttamassa kunnallista päätöksentekoa. Olisiko vihdoin aika avata tuo salainen arviointi, jotta saisimme tietää mikä tai ketkä sotkevat päätöksenteossa ja asioiden korjaaminen voisi aidosti alkaa? Se olisi meidän kaikkien etu.