Miten Kouvola säästää?

Aamun lehdessä oli järkyttäviä uutisia monille kouvolalaisille. Kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki esitteli ensimmäisen kerran oman esityksensä Kouvolan talousarvioksi vuodelle 2013. Esitys sisälsi monia leikkauksia kaupungin tarjoamiin palveluihin, kuten arvata saattoi. Kirjastoverkkoa, terveysasemia ja uimahalleja vähennettäisiin sekä lasten ja nuorten salivuorot tulisivat maksullisiksi.

Kaupungin taloudellinen tila on huono ja toimenpiteitä sen parantamiseksi onkin syytä etsiä. Toinen asia kuitenkin on, että mistä ne karsinnat aloitetaan. Kokoomus on esittänyt, että kaupungin henkilöstömitoituksen tarkastelu tulee aloittaa heti vuoden alusta, jotta uusi organisaatiomalli olisi valmiina 2014 vuoden alussa. Mikäli näin ei tehdä, palveluiden karsinta jatkuu rajuna myös tulevina vuosina.

Mielestäni ennen kuin palveluihin kosketaan, olisi tuleva organisaatiomalli olla valmiina, jotta tietäisimme, mikä sen hintalappu on. Vasta sen jälkeen palveluiden tarkastelu talouden tasapainottamiseksi on tarpeen.

Oman yleisönosastonkirjoituksen aihe sekin sattui sopivasti aamun lehteen. Se käsitteli myös kaupungin taloutta omalla tavallaan. Arvostelin niitä tahoja, jotka haluaisivat aloittaa tulevan valtuustokauden käsittelemällä edellisen valtuuston päätöksiä, eli palata lähtöruutuun.

Tässä tilanteessa, missä nyt ollaan, en näe yhtään syytä miksi kaupungin taloutta pitäisi entisestään heikentää, omilla poliittisilla kiemuroilla. Mikäli Ratamo palautettaisiin lähtöruutuun, tietäisi se miljoonien uutta säästötarvetta palveluihin. Kuka sitä oikein haluaa ja millä motiivilla?

Kokoomus on linjannut omassa ohjelmassaan jo alkuvuodesta, että ensin kaupungin organisaatio kuntoon ja vasta sen jälkeen tarkastellaan kuntalaisten palveluita. Minusta se meni naulan kantaan jo silloin – siitä kannattaa nyt pitää kiinni!

5 comments

 1. Mielestäni säästöt ovat yksi asia, mutta talousarviossa tulisi puhua myös tulojen kasvattamisesta. En ymmärtänyt Lamminmäen kommenttia radiossa “pysyvistä” verotulojen heikkenemisestä. Jos tarkoittaa paperikonemiesten vähenemistä, niin sitten täytyy yrittää korvata useammalla pienituloisella veronmaksajalla.
  Eli nämä ehdotukset eivät sisällä koskaan postiivisia tavoitteita vaan ovat lähtökohtaisesti synkimmät mahdolliset. Yrityksenkin tulee asettaa aina kasvutavoitteita, miksei kaupungin?

  Palveluverkon hyötysuhteen laskelmia ei ole oikeasti julkisuudessa esitelty ja siksi moni kritisoi päätöksiä edellisessä valtuustossa. Yleensä Ratamo-hankkeessa käskettiin katsoa netistä eli etsi-itse tyyliin. Milloin opitaan tiedottamaan oikein ja monipuolisesti? Heti tulee kommenttia salailusta, mikä ei ole varmasti tarkoitus.

  Ilkka Mäkijärvi, Kokoomus Ehdokas Valkeala, Kouvola

 2. Säästöt nyt jo myöhässä eli odotettiinko vaaleja?
  EI lisää ostoja maa-alueista vaan rahat kaupungin velkojen maksuun!Tarvitaanko "ostareita" nuorison kokoontumiseen joilla ei kuitenkaan ole varaa ostoihin!! Lisää nuorille harrastuksia ja tietenkin vanhemmille voimia olla nuortensa kanssa.Kaupat ja RAHA ei saa olla perheessä tärkein asia.

  1. Taloudellisen aktiivisuuden lisääntyminen alueellamme lisäisi työpaikkoja lasten vanhemmille ja sitä kautta mahdollisuuksia harrastusten lisäämiseksi.

 3. Kun Kouvolan uuden sairaalan paikkaa päätettiin, minne sinä silloin ajattelit sen sijoittaa? Oletko vanha Kuusaan aluesairaalan homerakennusten saneeraaja, vai uuden sairaalan kannnalla?
  Oletko sitä mieltä, että lisäämällä uusia julkisia rakennuksia saadaan palkattua muutamaksi vuodeksi satoja rakentajia ja alihankkijoita.
  Kouvolaan ei saada yhtään kunnollista konserttia jos saliin ei mahdu yli tuhat henkeä. Lipputulot eivät kata kuluja jos katsojia on alle tuhat. Lahdessa on Sibeliustalo. Meillä piskuinen Kuusankoskitalo? Miten olisi se kylpylä vesiliukuratoineen, jolle rahoitus Venäjältä? Ulos rakennettu vesipuisto ei toimi täällä pohjolan oloissa. Kelkkaränni olisi parempi vaihtoehto. MITÄ?

  1. Uusi sairaala tarvitaan jotta voimme muuttaa rakenteitamme vastaamaan tämän päivän vaatimuksia. Kylpylä kyllä, mutta ei kunnallista vaan markkinavetoista. Konserttisalikin voi Kouvolaan tulla, mutta ei verovaroilla…

Kommentointi on suljettu.