Palkka-alesta taantumaan

Suomi on nyt virallisesti sekaisin. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö varoitti ahneuden ja itsekkyyden lisääntymisestä sekä kehotti meitä suomalaisia kohtuuden ajatteluun. Toimiakseen hyvänä esimerkkinä kansalaisille hän vielä ilmoitti pudottavansa omaa palkkiotaan jota hän saa presidentin virkaa hoitaessaan. Presidentiltä odotettua avarakatseisuutta ja hienoa ajassa toimimista, kiitos siitä.

EK:n uusi toimitusjohtaja Jyri Häkämies ilmoitti myös omasta palkka-alestaan. EK: puheenjohtaja vuorineuvos Ilpo Kokkila seurasi tilannetta ja ilmoitti valmiutensa alentaa omaa palkkaansa.

Mielestäni näitä hyviä esimerkkejä yhteiskunnallisesta vastuullisuudesta on tarpeeksi. Se, että henkilöt, joiden kuukausiansio on enemmän kuin keskivertopalkansaajan vuosiansio, alentavat omaa palkkaansa on hieno ele, mutta pelastusta kansantalouden tasapaino-ongelmiin siitä ei ole.

Kammoksun ajatusta, että näitä esimerkkejä käytettäisiin kimmokkeena koko kansan palkkojen alentamiseksi. Kuntapäättäjänä toivon, että eduskunnassa herättäisiin siihen mitä tapahtuu kunnissa kun veropohja romahtaa palkka-alen seurauksena. Kunnissa mietitään jo nyt kuinka seuraavista vuosista selvitään ilman veronkorotuksia ja irtisanomisia – mitä ne olisivatkaan tämän hömpötyksen jälkeen.

Kehottaisin kansanedustajia nyt istuntotauolla keskittymään entistä huolellisimmin rakenteellisiin uudistuksiin, jota koko julkinen sektorimme tarvitsee. Kuntarakenneuudistus ja Sote – uudistus ovat nyt entistä tarpeellisempia harjoituksia. Toteuttakaa suunnitelmat, niin käsi ei tärise palkkapäivänä ja olette palkkanne ansainneet alentamattomina.

Samalla voisitte miettiä onko elinkeinopolitiikka ollut yrittäjämyönteistä. Onko toimienne vaikuttavuus ollut sitä tasoa, että ilmapiiri yrittämiselle ja itsensä likoon laittamiselle olisi parantunut? Parantaako nykyinen elinkeinopolitiikka yksityisen sektorin kannattavan kasvun edellytyksiä?

Eli on paljon tärkeämpiä asioita hoidettavana kuin suomalaisten palkanalennukset. On ihan oikeita asioita hoidettavana jotta talous saadaan kasvuun. Palkanalennusvouhotuksella ajetaan vain Suomi suohon ja pitkäksi aikaa!