Kouvolan talouden tasapainottaminen ontuu

Kouvolan Sanomien yhteiskuntatoimituksen toimittaja Johanna Värjä arvosteli Kouvolan kaupungin päätöksentekoa arvioiden sen jämähtäneen paikalleen kriittisimmällä hetkellä. Arvio on varsin oikea, vaikka päätöksentekokyvyttömyys ei pohjakosketusta vielä mielestäni ole ottanut. Pohjakosketus mahdollisesti otetaan, kun päätettäväksi tuodaan palveluiden karsimista tarkoittava lista.

Vuosi sitten asiat olivat toisin. Teimme yhteisesti päätöksen kaupungin henkilöstön määrän tarkastelusta, ennen kuin aloittaisimme palveluiden tarkastelun. Asiassa olimme yksimielisiä vielä huhtikuun (28.4.2014) kaupunginhallituksen kokoukseen asti, jossa YT-neuvotteluista päätettiin luopua tiukan äänestyksen jälkeen. Kokoomus ja Perussuomalaiset olivat ainoat hallitusryhmät, jotka seisoivat kokonaisuudessaan aikaisemman päätöksen takana.

Värjä kolumnissaan kiteyttää hyvin tämän hetkisen tilanteen: ”päättämättä jättäminenkin on päätös, josta kärsii jokaisen kouvolalaisen kukkaro”.

Nähtäväksi jää, mitä tekevät ne poliittiset ryhmät, jotka hylkäsivät YT-neuvotteluiden toisen kierroksen aloittamisen. Romuttavatko he vielä kaupunginjohtajan talouden tasapainottamiseksi esittämät palveluiden karsintasuunnitelmat?

Esimakua tulevasta päätöksenteon vaikeudesta antoi demareiden Ville Salonen, joka oli hallituksen kokouksessa päättämässä palveluiden karsimisesta. Kuukautta myöhemmin hän oli marssimassa kyläkoulujen puolesta, vaikka oli hyväksynyt ensin periaatteen niiden yhdistämisestä toimialojen esitysten pohjalta. Lista lopetettavista palveluista, josta esitykset tulevat, on pitkä. Linkki siihen löytyy kokousasiakirjoista http://ep.kouvola.fi/kokous/20143351-3-2.

Mielestäni oli suuri virhe, että kaupungin hallituksen 9.9 2013 käynnistämää yhteistoimintamenettelyä ei viety suunnitellusti loppuun. Olisi ollut järkevää ensin katsoa oikea mitoitus henkilöstön määrästä ja vasta sitten karsia kaupunginjohtajan esittämiä palveluita, nostaa maksuja ja taksoja sekä sitoutua veroprosentin nostoon.

On turha väittää, että poliittista ohjausta ei olisi annettu virkamiesjohdolle. Kaupunginhallituksen päätös on yksiselitteinen. Kaupunginhallitus päätti 9.9.2013 käynnistää yhteistoimintamenettelyn, jonka tavoitteena on 600 henkilön vähennys vuoden 2013 alun tilanteesta vuoden 2014 loppuun mennessä.

Ja mikä on kansan tuomio tälle asioiden päämäärättömälle veivaamiselle ja vastuun pakoilulle? Sillä kuntaliitoksen yhteydessä kuntalaisille antamamme lupaus paremmasta kuntataloudesta ja leveämmistä hartioista edunvalvonnassa on rikottu. Tämä päättämättömyys johtaa suuriin veronkorotuksiin kuntalaisten palveluiden samaan aikaan kadotessa.

1 comment

  1. Se mihin mielestäni pikimmiten tulisi puuttua on johtoportaan päällekkäis virkoihin. Tarkemmin sanottuna, virkoihin jotka uudelleen nimetty konsulteiksi, projektipäälliköiksi jne. Jos täällä on jatkuvasti yhtämonta projektia käynnissä kuin on projektipäälliköitä ja vastaavia, niin luulisi sen jo näkyvän parannuksina kuntalaisille.

Kommentointi on suljettu.