Veronmaksajan piikkiin

Kouvolan ikäihmisten lautakunta päätti äänestyksen jälkeen pitää Anjalankoskella sijaitsevan Anjala-kodin toiminnassa. Anjala-koti on ollut lopettamisuhan alla jo pitkään sen hinnakkuuden vuoksi – samalla henkilöstön määrällä voisi hoitaa muualla kaksinkertaisen määrän asiakkaita.

Ihmettelen päätöstä. Etsimme säästöjä, mutta niitä ei uskalleta tehdä, vaan velkaannutaan mieluummin lisää. Vastuullisuus on kadoksissa, vaikeat päätökset jätetään seuraaville sukupolville.

Ihmettelen demareiden toimintaa. He olivat pääarkkitehteja, kun henkilöstönmäärän tarkastelusta luovuttiin ennen kesää. Muutamaa kuukautta myöhemmin he vastustavat samaa, itse esittämäänsä ja läpi runnomaansa äänestystulosta. Kun henkilöstön määrän tarkastelu, palveluiden karsiminen tai palveluverkon uudistaminen eivät kelpaa, ovat keinot vähissä.

Minua henkilökohtaisesti kaivertaa se, että demarit ovat aina mukana säästötalkoissa päätöksentekohetkeen asti. Jos päätös on vaikea, niin se jää tekemättä.

Suomi ei ole missään hetkellisessä suhdannelamassa. Ongelmat eivät poistu meiltä itsestään, vaan on löydyttävä rohkeutta tehdä rakenteellisia muutoksia. Pelkkä luodin väistely vie meidät vain syvemmälle talouden kurimukseen.

Mielestäni Kouvolassa on aivan turhaa odottaa helppoa ratkaisua talouden ongelmiin. Tilanteessa, jossa haetaan säästöjä joka sektorilta, ei lautakunta voi tehdä miljoonien menolisäyksiä. Sitä Kouvola ei yksinkertaisesti kestä.

Yhden lautakunnan päätös tehdä menolisäyksiä on merkittävä asia. Se saattaa laukaista muutkin lautakunnat rahan jakoon rakenteellisten muutosten sijaan. Minua aidosti arveluttaa kaupunginvaltuuston kyky pysyä valitsemassaan strategiassa, talouden tasapainottamisessa.

 

Kokoomus olisi katsonut yhteisesti päätetyn henkilöstön tarkastelun loppuun ja vasta sen jälkeen avannut ovet palveluiden karsimiselle. Hävisimme äänestyksen asiasta ja nyt näyttää siltä, että tuo häviö tulee Kouvolalle kalliiksi. Mikäli ryhtiä ei löydy, on edessä hallitsematon kunnallisveron korottaminen.

1 comment

  1. Jos nyt Jari kuitenkin vielä yrittäisit vääntää sen henkilövähennyksen. Ei ole mitään mieltä roikottaa sellaisia työntekijöitä mukana, joilla ei ole töitä jokaiselle päivälle. Jos ei nyt kokonaan irtisanota, niin ainakin osa-aikaiseen työsuhteeseen, kuten liike-elämässäkin menetellään.

Kommentointi on suljettu.