Ajankohtaiskeskustelu evättiin

Vihreiden Ritva Sorvali pyysi hyvissä ajoin ennen kaupunginvaltuuston kokousta varaamaan aikaa ajankohtaiskeskustelulle kaupunginhallituksen päätöksestä evätä rakennuslupahakemus odottamaan lisäselvityksiä. Keskustelulle olisi ollut tilausta, siksi tärkeästä asiasta on kysymys – Kouvolan terveydenhuollon kehitystyön loppuunsaattamisesta.

Ajankohtaiskeskustelua ei tullut ja Kokoomusryhmä yritti keskustella asiasta käsiteltäessä talousarviomuutoksia, mutta valtuuston puheenjohtaja esti myös sen. Aikaisemmissa valtuuston kokouksissa Ratamosta on saanut puhua negatiiviseen sävyyn lähes missä asiakohdassa tahansa, mutta nyt kielto oli varsin tiukkasävyinen ja karkea.

Ihmeelliseksi asia meni siinä vaiheessa, kun heti valtuuston kokouksen jälkeen asiasta järjestettiin valtuustopuheenjohtajan toimesta keskustelutilaisuuden pienemmälle porukalle, pois kameroiden ja yleisön silmistä. Mul on vähän asiaa, kävi kutsu.

Mikä siinä on, että tätä Kouvolan terveydenhuollon uudistusta viivästyttävää kaupunginhallituksen päätöstä ei perustella julkisuudessa, vaan se yritetään vaientaa salamyhkäisyydellä. Miksi päätöksen läpi runnoneet tahot eivät kerro tästä Kouvolaa kohdanneesta ilosanomasta julkisesti?

Mikä on Kouvolan kaupunginvaltuuston rooli, jos se ei voi edes keskustella päättämästään asiasta, vaan keskustelu viedään siltä piiloon? Demokratialle on myrkkyä yrittää estää keskustelu – yleensä se kääntyy aina itseään vastaan.

Keskustelun eväämistä en voi ymmärtää siinäkään mielessä, että perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula kertoi aiemmin päivällä Kotkassa, että Ratamon rakentamiselle ei ole esteitä, koska investoinnit kieltävä määräaikainen laki ei estä tuottavuutta parantavien eikä sote-linjausten mukaisten integraatiota ja asiakaslähtöisyyttä toteuttavien investointien toteuttamista.

Siinä olen lisäselvityksiä esittäneiden kanssa samaa mieltä, että työjako pitää saada selväksi, mutta se ei riitä syyksi viivästyttää Ratamoa. Aineistoa sopimiseen on aivan tarpeeksi – nyt on löydyttävä halu asian ratkaisemiseksi.